torsdag 6 februari 2025

FRÅN ATT KÄNNA SIG MISSLYCKAD TILL ATT VARA HEL - ATT ACCEPTERA SIN PSYKISKA HÄLSA

När vi kämpar med psykisk ohälsa, är det lätt att känna att vi är de enda som går igenom det, och ännu lättare att känna skam. Den här skammen kan vara förlamande – den får oss att tro att vi är svaga, otillräckliga eller att vi inte duger. Men att förstå att skam inte definierar oss, utan att vi faktiskt är mer än våra svårigheter, är första steget på vägen mot acceptans. 

Det har inte alltid varit lätt för mig. Jag har känt mig misslyckad, inte nog, inte tillräcklig. Jag har burit på tankar och känslor som kändes tunga och överväldigande. ibland har det känts som att min psykiska hälsa definierat hela mig, som om jag var mina svårigheter, mina rädslor och mina misslyckanden. Jag har lärt mig att vara snäll mot mig själv, att se mina utmaningar som en del av min resa mot att bli hel. Genom att erkänna att jag är mänsklig, att jag gör mitt bästa och att det är okej att inte alltid vara stark, har jag börjat känna mig mer hel. Och den känslan - att vara okej med att vara mig - är något jag önskar att vi alla får uppleva. 

Skam - en tung börda vi bär, skam kan vara en av de mest förödande känslorna vi upplever när vi mår psykiskt dåligt. Vi förlorar ofta oss själva i negativa tankar om att vi inte räcker till, eller att vår psykiska hälsa gör oss mindre värda. Vi kanske skäms för att behöva hjälp, eller för att vi inte alltid är "tåliga" på det sätt samhället ibland förväntar sig. Men skam är en känsla inte en sanning. Vi tar ofta åt oss negativa budskap om oss själva, särskilt sådana som kommer från samhällets syn på mental hälsa. Med tiden kan det påverka hur vi ser på oss själva och vår egen värdighet. Men våra känslor och upplevelser är giltiga, och de gör oss inte mindre värdefulla. 

Acceptans - att omfamna hela sig själv, det är inte lätt att gå från skam till acceptans, men det är möjligt. För mig handlar acceptans inte om att ge upp eller att "förlåta" sig själv för att man mår dåligt. Utan om att inse att det är okej att inte vara okej. Det handlar om att förstå att psykisk ohälsa inte är vem jag är. Det är något jag går igenom - något jag kan hantera, bli bättre från och lära mig av. Att acceptera sin psykiska hälsa handlar om att släppa kraven på att vara perfekt och ge sig själv lov att vara som man är. Det handlar om att erkänna att vi inte är våra svårigheter och att det är okej att ha svaga stunder. 

Steg mot acceptans: 

Erkänna sina känslor utan att döma dem
Första steget mot acceptans är att sluta döma våra egna känslor. Vi är snabba att kalla oss själva svaga eller misslyckade när vi inte mår bra, men vi skulle aldrig vara lika hårda mot en vän som gick igenom samma sak. Att erkänna att det vi känner är verkligt och förtjänar respekt är grundläggande för att bryta skam-spiralen. 

Sluta jämföra sig med andra Att jämföra sig med andra kan förstärka känslor av otillräcklighet. Fokusera istället på din egen process, på dina framsteg och på hur långt du har kommit, även om det ibland känns som om du står stilla. 

Omge dig med människor som hjälper och stöttar dig Att omge sig med människor som förstår och accepterar en för den man är, är ett viktigt steg i att acceptera sig själv. Stöd från familj, vänner eller en terapeut kan hjälpa oss att känna oss mindre ensamma i våra upplevelser och hjälpa oss att släppa på skammen. 

Hitta positiva affirmationer skam kan komma från negativa tankar om oss själva. Ett sätt att motverka det är att använda positiva tankar. "Jag acceptera mig själv precis som jag är." "Jag förlåter mig själv och lär mig från mina misstag. "Jag är värdefull och förtjänar kärlek och respekt." "Jag förtjänar att må bra och känna mig glad."  

Slutord – Du är mer än dina svårigheter Att gå från skam till acceptans handlar om att förstå att du inte är dina känslor, inte dina tankar och inte din psykiska ohälsa. Du är en värdefull person som förtjänar respekt och förståelse, oavsett vad du går igenom. Genom att acceptera vår psykiska hälsa och ge oss själva lov att vara mänskliga, kan vi skapa en mer kärleksfull och förstående relation till oss själva och världen omkring oss. När vi gör det, kan vi börja leva mer äkta, mer fullt och med mer acceptans både för oss själva och andra.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar